top of page

28 octombrie 2022

Guvernul introduce reguli clare privind schimbarea locului de muncă a cetățenilor străini care intră pe piaÈ›a muncii din România, pentru a proteja activitatea angajatorilor

La aproape doi ani de când Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă (PIFM) a început primele discuÈ›ii cu reprezentanÈ›i ai Guvernului È™i ai Inspectoratului General pentru Imigrări, coroborate prin întâlniri cu reprezentanÈ›i ai asociaÈ›iilor patronale române, parte din lacunele ce favorizau perpetuarea practicilor incorecte în ceea ce priveÈ™te încadrarea în muncă a cetățenilor străini au fost corectate.

Pe fondul creÈ™terii exponenÈ›iale a numarului de firme care au apelat sau apelează la angajarea de muncitori străini È™i care suportă, de principiu, mare parte din cheltuielile necesare aducerii muncitorului străin pe piaÈ›a din România, o astfel de completare a legislaÈ›iei era imperios necesară. Ne bucuram să vedem că eforturile experÈ›ilor PIFM depuse în tot acest timp au dat roade È™i că împreună reuÈ™im să susÈ›inem È™i să apărăm interesele mediului de afaceri românesc.
 

Ministerul Muncii.jpg

" Guvernul a răspuns solicitărilor primite din partea mediului de afaceri privind accesul cetățenilor străini pe piaÈ›a forÈ›ei de muncă din România È™i în È™edinÈ›a de astăzi a completat legislaÈ›ia specifică pentru a stabili condiÈ›iile în care lucrătorii străini pot ocupa, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a CărÅ£ii albastre a UE, un nou loc de muncă, la un alt angajator decât cel care a obÈ›inut avizul de angajare.

Modificările aduse OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă ÅŸi detaÅŸarea străinilor pe teritoriul României ÅŸi pentru modificarea ÅŸi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România au fost luate pentru stoparea practicilor incorecte, care perturbau activitatea companiilor È™i care prejudiciau material angajatorul iniÈ›ial, cel care suportă, de principiu, toate cheltuielile necesare aducerii cetățeanului străin pe piaÈ›a muncii din România.

În acest context, Executivul a introdus noi reguli. Astfel, un lucrător străin care are un contract individual de muncă (CIM) înregistrat de mai puÈ›in de un an, va putea ocupa un nou loc de muncă la un alt angajator doar în baza acordului scris exprimat de angajatorul iniÈ›ial.

Actul normativ mai prevede că, în cazul în care lucrătorul străin schimbă locul de muncă, dar rămâne la acelaÈ™i angajator care a obÈ›inut avizul de angajare iniÈ›ial, noul aviz se eliberează angajatorului fără îndeplinirea tuturor condiÅ£iilor generale ÅŸi, după caz, fără îndeplinirea tuturor condiÅ£iilor speciale pentru eliberarea unui astfel de document în cazul lucrătorilor permanenÈ›i sau stagiari.

În acelaÈ™i timp, un nou aviz de angajare se eliberează unui alt angajator, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a CărÅ£ii albastre a UE, numai cu îndeplinirea tuturor condiÅ£iilor generale sau speciale, după caz.

Aceste prevederi nu se aplică È™i în cazul în care încetarea CIM a intervenit din iniÅ£iativa angajatorului anterior, prin acordul părÅ£ilor ori prin demisia cetățeanului străin, dacă angajatorul nu îÅŸi îndeplineÅŸte obligaÅ£iile asumate prin CIM, conform Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările È™i completările ulterioare. - Serviciul Comunicare, Mass-Media È™i RelaÈ›ii cu Publicul"

Informație preluată de pe:
bottom of page